Uitvaart checklist

Uitvaart checklist

Wat moet je allemaal regelen bij een uitvaart? Er komt veel op je af. Wilde je dierbare een begrafenis of een crematie? Is er een adressenlijst beschikbaar? Hoe regel je de financiële kant van de uitvaart? Deze checklist geeft je een overzicht van de zaken die je moet regelen en biedt houvast in deze moeilijke tijd.

Checklist

Deze checklist voldoet voor de meeste uitvaarten. Elke uitvaart is echter uniek. Het kan dus in jouw geval anders lopen. Wil je vrijblijvend advies, bel dan naar 085 485 1452.

1. Direct handelen bij een overlijden

  • Informeer de huisarts (of de behandelend arts bij overlijden in een ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuis).
  • Breng je naasten op de hoogte.
  • Meld het overlijden bij Prijsbewuste Uitvaart op telefoonnummer 085 485 1452 (24 uur per dag, 7 dagen per week).
  • We vragen je of je kiest voor een thuisopbaring of een opbaring in ons uitvaartcentrum. Wil je rustig meer lezen? Bekijk dan wat je allemaal moet doen bij een overlijden.

2. Administratieve zaken die je alvast kunt uitzoeken

Naast de uitvaart zijn er ook andere administratieve zaken die geregeld moeten worden:

  • Meld het overlijden bij de gemeente waar je dierbare is overleden, en informeer banken en verzekeraars.
  • Zoek uit of je dierbare een uitvaartverzekering had afgesloten (Prijsbewuste Uitvaart verzorgt de uitvaart ook zonder verzekering).
  • Zeg abonnementen en lidmaatschappen op.
  • Regel de financiële afhandeling van de uitvaart.

Je kunt deze meldingen zelf doen, maar je kunt ze ook laten verzorgen door onze uitvaartverzorger. Als je de uitvaart bij Prijsbewuste Uitvaart regelt, kunnen wij deze zaken voor je uit handen nemen.

3. Neem contact op met de uitvaartverzorger

Samen met onze uitvaartverzorger kun je de uitvaart met zorg vormgeven, zodat je afscheid kunt nemen op een manier die bij je dierbare past. Met onze ruime ervaring weten we precies wat er allemaal bij komt kijken. Onze uitvaartverzorgers helpen je bij elke stap op weg naar een mooi afscheid. Bel 085 485 1452 om het overlijden te melden. 

4. De wensen van de overledene

Als je de uitvaart regelt, wil je natuurlijk graag weten wat de wensen van je dierbare waren. We bieden hulp bij het vastleggen van uitvaartwensen, bijvoorbeeld met een wensenboekje of tijdens een gesprek met een van onze uitvaartspecialisten.

5. Opbaring en laatste verzorging

De periode tussen het overlijden en de uitvaart is een belangrijke tijd om nog dichtbij je dierbare te zijn. Je kunt, afhankelijk van het pakket, aanwezig zijn bij de laatste verzorging en het opbaren, en je dierbare met zorg en liefde aankleden en wassen. Alleen al het aanwezig zijn kan troost bieden en is vaak een belangrijke stap in het rouwproces.

6. Keuze tussen begraven of cremeren

Een van de eerste keuzes die je moet maken, is of je dierbare wordt begraven of gecremeerd. Als je dierbare hier geen keuze in heeft gemaakt, is het aan jou en eventueel andere nabestaanden om te beslissen. We begrijpen dat dit moeilijk kan zijn en helpen je hier graag bij.

  • Begraven: Veel mensen kiezen voor begraven omdat nabestaanden dan een plek hebben om naartoe te gaan, te herdenken en herinneringen op te halen. Ook een urn kan begraven worden. Lees meer over wat er komt kijken bij begraven.

  • Cremeren: Er zijn uiteenlopende redenen om voor cremeren te kiezen. Sommigen vinden het verwerken van de as in een sieraad of het verstrooien ervan een mooie manier om de herinnering levend te houden. Anderen willen nabestaanden niet belasten met het onderhoud van een graf, of kiezen voor cremeren vanwege lagere kosten.

7. Datum en locatie van de uitvaart vaststellen

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk nabestaanden aanwezig kunnen zijn, is het belangrijk om snel de datum en locatie van de uitvaart vast te stellen. Wettelijk gezien moet de uitvaart binnen zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden. Bij de meeste pakketten bepalen wij de datum en tijd.

  • Datum: De uitvaart mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden, maar ook niet later dan zes werkdagen erna. In sommige gevallen is het mogelijk om hiervan af te wijken. We helpen je graag met het aanvragen van toestemming bij de gemeente.

  • Locatie: Waar wil je afscheid nemen van je dierbare? Kies je voor een uitvaartcentrum, een crematorium of een plek met een bijzondere betekenis? We helpen je de locatie te kiezen die het beste past.

8. Rouwbezoek organiseren

Het ontvangen van rouwbezoek kan veel troost bieden. Je voelt je gesteund en kunt je emoties delen met familie en vrienden. Samen met de uitvaartverzorger bepaal je of je rouwbezoek wilt ontvangen en zo ja, waar en wanneer. Thuis, op 1 van onze 14 zorglocaties. Doorlopend of op vaste tijden? We regelen het precies zoals jij het wilt.

9. Rouwdrukwerk samenstellen

Het samenstellen van rouwkaarten en eventuele rouwadvertenties is vaak een belangrijk onderdeel van het verwerkingsproces. Je kunt je pakket uitbreiden en deze heel persoonlijk maken en passend bij je dierbare. Onze uitvaartverzorger heeft voorbeelden ter inspiratie en helpt je om iets moois te creëren.

10. Optioneel: een andere uitvaartkist

Bij het kiezen van een kist denk je aan het karakter van je dierbare en aan je financiële mogelijkheden. We hebben een ruim assortiment aan kisten van verschillende materialen. Je kunt ook kiezen voor een opbaarplank, zodat je dierbare tijdens de laatste dagen en de dienst nog dichterbij voelt.

11. Optioneel: bloemen uitzoeken

Bloemen kunnen veel zeggen tijdens een uitvaart. Met de keuze voor bepaalde bloemen geef je de uitvaart een extra persoonlijke touch. Je kunt specifieke boeketten of kransen kiezen die iets zeggen over het karakter of leven van je dierbare.

12. Optioneel: rouwvervoer regelen

Het overbrengen van je dierbare is vaak een waardevol moment. Het is belangrijk dat dit respectvol en passend gebeurt. Naast de traditionele rouwauto zijn er veel alternatieven mogelijk, zoals een rouwkoets, bakfiets, motor met zijspan of zelfs een eigen voertuig.

13. Optioneel: catering verzorgen

Na de uitvaart is het fijn om samen herinneringen op te halen met familie en vrienden. In onze sfeervolle ruimtes bieden we een gevarieerd aanbod aan eten en drinken, met voldoende mogelijkheden om het persoonlijk en passend te maken.

14. De afscheidsbijeenkomst invullen

Bij het organiseren van de afscheidsbijeenkomst komt veel kijken. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Onze uitvaartverzorgers hebben veel ervaring en denken graag met je mee over een invulling die past bij je dierbare. Hier zijn enkele punten om over na te denken wanneer je kiest voor 1 van onze premium pakketten:

  • Begeleiding: We helpen je van begin tot eind bij het organiseren van de bijeenkomst. Je kunt ook extra hulp vragen, bijvoorbeeld van een woorddienstbegeleider die helpt bij het schrijven van een mooi levensverhaal.

  • Kistdragers: Het aanwijzen van kistdragers is een belangrijke keuze. Zij begeleiden je dierbare naar het definitieve afscheid.

  • Toespraken: Het vinden van de juiste woorden is moeilijk. We staan voor je klaar als je hulp nodig hebt bij het schrijven van een toespraak.

  • Gedichten: Soms schrijven nabestaanden zelf een gedicht, maar je kunt ook een bestaand gedicht of songtekst kiezen die past bij je dierbare. We hebben een aantal gedichten verzameld ter inspiratie.

  • Foto’s en video’s: Het tonen van foto’s en video’s geeft een beeld van het leven van je dierbare. Het uitzoeken ervan kan onderdeel zijn van het rouwproces. Wij zorgen ervoor dat ze tijdens de dienst mooi worden gepresenteerd.

  • Muziek: Muziek helpt bij de rouwverwerking. We helpen je graag bij het samenstellen van passende muziek en zorgen dat elk nummer de aandacht krijgt die het verdient.

15. Condoleance en samenzijn na afloop

Een condoleance na afloop kan extra steun bieden. Je bepaalt zelf of je dit wilt en hoe je dit invult. Vaak wordt dit gecombineerd met een hapje en een drankje. Wij kunnen de catering voor je verzorgen.

16. Na de uitvaart

Na de uitvaart zijn er nog zaken die je moet regelen. We helpen je daar graag bij.

  • Grafsteen of asbestemming: Na de begrafenis kies je een steenhouwer voor de grafsteen. Houd er rekening mee dat er enkele maanden kunnen zitten tussen de opdracht en de plaatsing. Na een crematie bepaal je wat je met de as wilt doen.

  • Herinneringsproducten: Je kunt je dierbare blijven gedenken met onze herinneringsproducten, zoals een sieraad waarin as is verwerkt.

  • Nabestaandenzorg: We bieden nabestaandenzorg om je te helpen de draad van het leven weer op te pakken. We praten over lastige kwesties en praktische zaken die je niet mag vergeten, zoals het opzeggen van abonnementen en verzekeringen.

  • Regelen na de uitvaart: Na de uitvaart moet je belangrijke financiële en juridische zaken afhandelen. Denk aan het opheffen van bankrekeningen en het regelen van voogdij over minderjarigen. We helpen je hier graag bij.