Asbestemming

Na de crematie verzamelt het crematoriumpersoneel op zorgvuldige wijze de as van uw geliefde. Deze as wordt vervolgens in een tijdelijke urn geplaatst. Dit markeert het begin van een wettelijk vastgestelde bezinningsperiode van een maand, bedoeld om u de tijd te geven na te denken over de definitieve bestemming van de as.

Asbestemming: een persoonlijke keuze

Na de wettelijke periode van bezinning kun je de as ophalen bij het crematorium. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de asbestemming:

As bewaren in een urn

Een veelgekozen optie is het bewaren van de as in een urn. Deze kun je thuis plaatsen, in je tuin of laten bijzetten in een speciale urnenmuur (columbarium) op een begraafplaats of crematorium.

Verschillende soorten urnen

Urnen zijn er in allerlei vormen, kleuren en materialen, zoals hout, glas, aluminium, metaal of keramiek. De keuze voor een urn is heel persoonlijk en kan een mooie herinnering vormen aan je dierbare.

As bewaren in een sieraad

Een andere bijzondere manier om de herinnering aan je geliefde levend te houden, is door een assieraad te dragen. Dit kan een ring, armband of hanger zijn, waarin een symbolische hoeveelheid as is verwerkt.

Ashangers

Een populaire keuze zijn ashangers, die aan een ketting of armband kunnen worden toegevoegd. Deze hangers hebben een kleine ruimte voor de as, waardoor het een persoonlijk en waardevol sieraad wordt.

Columbarium: Een eervolle plek

In een columbarium worden urnen in nissen geplaatst, vaak met ruimte voor een kleine gedenksteen. Dit is een waardige plek om uw dierbare te herdenken.

Uitstrooiing van as

Je kunt er ook voor kiezen de as uit te strooien:

Op een strooiveld

Veel crematoria en begraafplaatsen beschikken over een strooiveld, waar u als familielid bij de uitstrooiing aanwezig kunt zijn.

Op zee

As uitstrooien op open water, zoals de zee, is een serene en vredige manier van afscheid nemen. Er zijn bedrijven die je hierbij kunnen helpen.

In de tuin

Het uitstrooien van de as op eigen grond, bijvoorbeeld in je eigen tuin, is een persoonlijke manier om dicht bij je dierbare te blijven.

In een bos- of natuurgebied

Wanneer je geliefde een speciale band had met de natuur, kan het uitstrooien van de as in een bos- of natuurgebied een betekenisvolle keuze zijn. Denk hierbij aan een plek waar je dierbare graag wandelde of tijd doorbracht. Vergeet niet toestemming te vragen aan de grondeigenaar of bevoegde instantie.

Urnengraf: Een blijvende herdenkingsplek

Een urnengraf is een andere optie voor degenen die een fysieke herdenkingsplek wensen. Deze graven zijn beschikbaar op begraafplaatsen en bieden een plek om terug te keren en te herinneren.

Praktische overwegingen en kosten

Het is belangrijk om ook de praktische kanten van deze keuzes te overwegen. De kosten kunnen variëren, afhankelijk van je keuze voor een columbarium, een urnengraf, of het uitstrooien van de as. Gemiddeld kost een plaats in een columbarium ongeveer € 110 per jaar.

Het proces van asverwerking in sieraden

Wanneer je kiest voor een assieraad, wordt de as op een respectvolle manier verwerkt. De hoeveelheid as die in een sieraad past, is symbolisch, meestal 1 à 2 koffielepeltjes. Dit maakt het mogelijk om meerdere sieraden te creëren als herinnering aan je dierbare.

As uitstrooien: Persoonlijke keuzes en toestemming

Bij het uitstrooien van as buiten strooivelden om, zoals in een natuurgebied of bos, is het belangrijk om toestemming te verkrijgen. Dit kan bij de gemeente of de eigenaar van het gebied. Op je eigen grond kun je zonder toestemming de as uitstrooien.

Afscheid nemen met respect en liefde

De keuze voor een asbestemming is persoonlijk en weerspiegelt vaak de relatie die je had met de overledene. Het is een besluit dat tijd en overweging vereist. Tijdens deze periode van bezinning kun je nadenken over wat het beste past bij jouw herinneringen en de wensen van je dierbare.

Het proces na de crematie biedt je verschillende mogelijkheden om op een respectvolle en liefdevolle manier afscheid te nemen. Of je nu kiest voor een urn, een assieraad, een columbarium, het uitstrooien van de as, of een urnengraf, elke keuze biedt een manier om de herinnering aan uw dierbare in ere te houden. Neem de tijd die je nodig hebt om de juiste keuze te maken en weet dat je altijd hulp en advies kunt vragen aan de uitvaartverzorger.

Tot slot

Het kiezen van een asbestemming is een persoonlijke beslissing, een die zorg, respect en liefde weerspiegelt. In deze periode van verlies, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Neem de tijd om de juiste keuze te maken, een keuze die past bij je herinneringen en de geest van je dierbare weerspiegelt. De uitvaartverzorger kan daarbij een waardevolle bron van steun en informatie zijn.

Contact opnemen kan bij ons 24 uur per dag

Het leven houdt zich niet aan kantooruren, en dat geldt ook voor onze service. Of het nu midden in de nacht is of vroeg in de ochtend, ons team is 24 uur per dag bereikbaar. Je kunt ons altijd bellen om je wensen te bespreken of vragen te stellen. Wij staan altijd voor je klaar. Bel 085 485 1452 voor meer informatie.

Onze diensten

Direct een uitvaart regelen (24/7)

Prijsbewuste Uitvaart
Bel: 085 485 1452
info@uwuitvaartverzorger.nl
Dag en nacht bereikbaar

Erg duidelijk in de communicatie
Ik heb een goede samenwerking met Prijsbewuste uitvaart aangaande de rouwbloemen voor de overledenen. Zij zijn altijd op tijd met bestellen en erg duidelijk in de communicatie!
Odette Mars
Ik heb een goede samenwerking met Prijsbewuste uitvaart aangaande de rouwbloemen voor de overledenen. Zij zijn altijd op tijd met bestellen en erg duidelijk in de communicatie!
Erg duidelijk in de communicatie
Odette Mars
Liefdevolle en uiterst respectvolle verzorging
Geven gehoor aan de wensen van de familie. Geen onnodige kosten. Liefdevolle en uiterst respectvolle verzorging van de overledene, ons broertje in dit geval.
Floris
Geven gehoor aan de wensen van de familie. Geen onnodige kosten. Liefdevolle en uiterst respectvolle verzorging van de overledene, ons broertje in dit geval.
Liefdevolle en uiterst respectvolle verzorging
Floris
De uitvaartdienst was prachtig
Op 22 januari 2022 is onze moeder overleden. Mijn broer had als eerste contact met Erwin. Over dit gesprek niets dan lof. We kregen een goed gevoel bij dit gesprek en hebben toen ook gekozen voor Noach...
Verder lezen
W. Nulle
Op 22 januari 2022 is onze moeder overleden. Mijn broer had als eerste contact met Erwin. Over dit gesprek niets dan lof. We kregen een goed gevoel bij dit gesprek en hebben toen ook gekozen voor Noach Uitvaarzorg. De 2 dagen voor haar overlijden waren heel heftig. Wat het verzacht was de liefde- en respectvolle verzorging van jullie medewerkers die mama kwamen halen. We kregen een keus om mama thuis te laten verzorgen of dat ze dit in het uitvaartcentrum in Dronten zouden doen. We hebben gekozen voor thuis zodat ze niet in haar nachtjapon de deur uit zou gaan. Nadat mama gereed was gemaakt voor vertrek kregen we nog ruim de tijd om afscheid te nemen. Het beeld van haar mooie lieve glimlach was erg waardevol. Erg bedankt hiervoor! Linda kwam de volgende dag bij ons om alles te bespreken. Dit contact was ook erg fijn. Overal werd aan gedacht en dat gaf ons rust. Bedankt Linda voor de prachtige uitvaart, voor het maken van de mooie kaart, het versturen van de kaarten, helpen met de muziekkeuze en bloemen, voor de steun en persoonlijke aandacht … Op de dag van de uitvaart was mijn kleindochter van 7 aanwezig. Zij wilde samen met ons bij “overgrootoma” zijn. Linda speelde hier mooi op in en betrok haar bij het sluiten van de kist en het meelopen samen met ons naar de aula. De liefdevolle benadering van Linda naar haar toe was erg fijn en heeft ons ook goed gedaan. De uitvaartdienst was prachtig. Mooi gesproken door Linda en ook een mooi gebaar met de Ajax-sjaal. Onze moeder was groot fan van Ajax! Bedankt voor alles wat jullie hebben gedaan. Jullie hebben een mooi bedrijf, met heel veel lieve medewerkers. Wij hebben dit als zeer prettig ervaren in deze moeilijke tijd.
De uitvaartdienst was prachtig
W. Nulle
Ondanks het kleine budget was de uitvaart heel respectvol
Ondanks het kleine budget was de uitvaart heel respectvol. Nogmaals mijn dank hiervoor. Zeker een aanrader voor mensen zonder begrafenisverzekering en een kleine portemonnee.
Anoniem
Ondanks het kleine budget was de uitvaart heel respectvol. Nogmaals mijn dank hiervoor. Zeker een aanrader voor mensen zonder begrafenisverzekering en een kleine portemonnee.
Ondanks het kleine budget was de uitvaart heel respectvol
Anoniem
Alles bleek mogelijk te zijn
Op een zeer respectvolle, betrokken, warme en professionele wijze heeft het team van Prijsbewuste Uitvaart onze familie geholpen om op een gepaste en waardevolle manier afscheid te nemen van onze vader en moeder. Altijd bereikbaar, altijd...
Verder lezen
Martijn de Boer
Op een zeer respectvolle, betrokken, warme en professionele wijze heeft het team van Prijsbewuste Uitvaart onze familie geholpen om op een gepaste en waardevolle manier afscheid te nemen van onze vader en moeder. Altijd bereikbaar, altijd snel en adequaat, waardoor de uitvaarten exact conform wens zijn verlopen. Alles bleek mogelijk te zijn dat verbaasde ons wel. Erwin en Linda hebben veel (engelen)geduld, namen de tijd voor ons en luisterde heel aandachtig naar onze wensen. Afgezien van het fiscale plaatje (bij Dela zouden we tenminste € 4000 per uitvaart meer kwijt zijn, is het gewoon heel fijn dat het team zo betrokken is. Namens de hele familie: Bedankt voor alles!
Alles bleek mogelijk te zijn
Martijn de Boer
Vriendelijk, duidelijk, op vragen gelijk reactie
Vriendelijk, duidelijk, op vragen gelijk reactie. Respectvolle omgang met overledene. As op halen was nog een ceremonie. Duim op!
Anoniem
Vriendelijk, duidelijk, op vragen gelijk reactie. Respectvolle omgang met overledene. As op halen was nog een ceremonie. Duim op!
Vriendelijk, duidelijk, op vragen gelijk reactie
Anoniem
Zeer fijne en warme familie
Goede en snelle service. We zijn volledig ontzorgt en hebben ons nergens zorgen over hoeven te maken. Zeer fijne en warme familie.
Mariska Obbes
Goede en snelle service. We zijn volledig ontzorgt en hebben ons nergens zorgen over hoeven te maken. Zeer fijne en warme familie.
Zeer fijne en warme familie
Mariska Obbes
Zorgvuldig en heel keurig uitgevoerd
Goede communicatie, we wilden een stille crematie en dit is zorgvuldig en heel keurig uitgevoerd.
Marieke
Goede communicatie, we wilden een stille crematie en dit is zorgvuldig en heel keurig uitgevoerd.
Zorgvuldig en heel keurig uitgevoerd
Marieke
Linda heeft de uitvaart van mijn man keurig liefdevol verzorgd
Linda heeft de uitvaart van mijn man keurig liefdevol verzorgd.
Joost Dijkgraaf
Linda heeft de uitvaart van mijn man keurig liefdevol verzorgd.
Linda heeft de uitvaart van mijn man keurig liefdevol verzorgd
Joost Dijkgraaf
Duidelijkheid en ook schoonheid in de uitvaart van onze vader
Ongelofelijk professionele en goede mensen die met enorm veel respect en tact werken. Ronald Tiemes was een waar anker voor ons, en het hele team bracht rust, duidelijkheid en ook schoonheid in de uitvaart van onze vader. Hartelijk dank!
Estelle Claire Nijssen
Ongelofelijk professionele en goede mensen die met enorm veel respect en tact werken. Ronald Tiemes was een waar anker voor ons, en het hele team bracht rust, duidelijkheid en ook schoonheid in de uitvaart van onze vader. Hartelijk dank!
Duidelijkheid en ook schoonheid in de uitvaart van onze vader
Estelle Claire Nijssen